Önéletrajz

Önéletrajz az orvosi intézményi felvételi meghallgatásra

2024-től nem csak a emelt szintű biológia érettségi, illetve kémia vagy fizika érettségi szóbeli vizsgáira kell elmenned, hanem az orvosi egyetemek bizonyos képzései intézményi felvételi meghallgatást (szóbeli vizsgát) tartanak, és ez alapján osztják ki az 100 intézményi pont bizonyos részét.  A meghallgatásokra gyakran kérik, hogy vigyél önéletrajzot. Sokfajta önéletrajz létezik, nem mindegy, hogy milyent viszel a meghallgatásra. Természetesen érdemes az adott egyetem honlapján elérhető vagy a meghallgatásra behívó levélben szereplő útmutatásokat követni az önéletrajz kapcsán. Az útmutatások gyakran elég rövidek, illetve eltérőek lehetnek különböző egyetemeken és szakon. Szóval nem felesleges az önéletrajzról általánosságban is tudnod néhány dolgot.

Formai követelmények

A legtöbb helyen egy A4-es oldal hosszúságú önéletrajzot kell vinned. Egyéb formai megkötést általában nem adnak, tehát nincs előírva például, hogy magyar vagy angol típusú, fényképes vagy fénykép nélküli önéletrajzot vigyél. Tehát elvileg mindegy, hogyan van felépítve az önéletrajzod, amennyiben az A4-es hosszúságot betartod.

Habár lehet, hogy minimális formai követelmény van csak megadva, arra ügyeljél, hogy az önéletrajzod formája igényesen legyen. Ha hanyagul szerkesztett, túlzsúfolt, helyesírási hibákat tartalmazó önéletrajzot viszel, könnyen azt a benyomást keltheted, hogy hanyag vagy az élet más területein is. És az sehol sem jó pont. Szóval legyen az önéletrajzod jól átlátható, világosan felépített, és ügyelj arra, hogy ne tartalmazzon hibákat se. A szövegszerkesztő programokhoz le lehet tölteni önéletrajz sablonokat, érdemes ezeket használni, mivel ezek a legtöbbször mutatósak, átláthatóak és jól felépítettek.

Tartalom

A személyes adatokon és tanulmányokon (esetleg a munkahelyeken, ha már régebben érettségiztél) kívül megemlítheted más eredményeidet, képzéseidet vagy készségeidet is az önéletrajzban. Amikor a tartalmat összeállítod, érdemes a meghallgatást végző vizsgáztatók fejével gondolkodnod. Tételezzük fel, hogy büszke vagy a megyei íjász versenyen elért első helyedre, és ezért beleírod az önéletrajzodba. Az íjász versenyen elért eredmény minden valószínűség szerint érdektelen lesz a meghallgatást végzőknek. Másfelől, ha az önkéntes munkát valahol az egészségügyben végezted el, azt feltétlen írd bele az önéletrajzodba. Szóval minden olyan információ szerepeljen az önéletrajzodba, ami pozitív kapcsolatban van a képzéssel, ahova jelentkeztél.

Motiváció

A hagyományos önéletrajzokban nem szoktak a motivációról írni. Ha ez szükséges, akkor külön motivációs levelet szoktak kérni. Viszont több egyetemen is kérik, hogy írjál röviden az önéletrajzodba a motivációdról. Ha kérik, akkor mindenképp írnod kell erről.

Az, hogy szeretnél orvos, fogorvos vagy bármi más lenni, önmagában még nem elég, ha a motivációd iránt érdeklődnek. Érdemes megfontolnod, hogy mit értenek angol nyelvterületen a motiváció bemutatása alatt. Ott a motivációt konkrétumokkal kell alátámasztani. Például szívsebész szeretnék lenni, és ezért XY könyvét elolvastam a szívről, XY könyvét a sebészetről, illetve az önkéntes munkámat egy kórházban végeztem. Tehát, ha lehet, a motivációd konkrét tettekkel is támasszad alá.

Maradj a tényeknél, de ne vágd magad alatt a fát

Esetleg felmerülhet, hogy érdemes feldobni az önéletrajzot jól hangzó, de valótlan tényekkel. Ez nem igazán jó ötlet. Például beleírod, hogy olvastad XY könyvét a fogorvoslás történetéről, holott nem. Könnyen lehet, hogy pont a könyvről fognak érdeklődni, továbbá lehet, hogy belezavarodsz a válaszba, és a meghallgatást végzők rájönnek, miért. Megint csak, ha rájönnek, hogy nem mondtál igazat, azt fogják gondolni, ez általában jellemző rád. És az egy nagy fekete pont lenne. Viszont a ló másik oldalára se essél át. Ne szerepeltess az önéletrajzba, de legalábbis ne hangsúlyozzál olyan tényeket, amelyekből azt lehet gondolni, hogy nem vagy alkalmas a szakmára, aminek a képzésére be szeretnél kerülni.