Szívinfarktus

Szívinfarktus

A szívinfarktusról röviden

A véráramlás a szívizmot tápláló erekben, a koszorúerekben, érszűkület vagy érelzáródás miatt erősen csökkenhet, vagy akár meg is szűnhet. A szívizom ilyenkor nem jut elég oxigénhez és tápanyaghoz. A folyamat a szívizom károsodásával és a szív működésének súlyos zavarával jár. A betegséget szívinfarktusnak vagy szívrohamnak nevezzük. A szívinfarktus életveszélyes, ezért a tünetek megjelenése esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Okok

A koleszterin, zsírok és más anyagok idővel lerakódnak a koszorúerek falában, és érszűkületet okoznak. Az érszűkület csökkenti a koszorúerek oxigén- és tápanyagszállító képességét, ezáltal károsan befolyásolják a szívizom és a szív működését. Hosszabb távon az érszűkület a szívizom pusztulását okozhatja, és mivel a szív mozgatja a keringési rendszerben a vért, ez az egész szervezetre nézve súlyos következményekkel járhat. Továbbá az érszűkületben megváltoznak a vér áramlási sajátságai, amelyek az erek belső falához tapadó vérrögök kialakulásához vezethetnek. Ha egy ilyen vérrög leszakad az érfalról, akkor a vérrög egy koszorúeret teljesen elzárhat. Ha a koszorúér kisebb volt, akkor kisebb, ha nagyobb, akkor nagyobb szívizomterületen szűnik meg az oxigénellátás. Amennyiben a teljes oxigénhiány nagy szívizomterületet érint, akkor a tünetek nagyon gyorsan és intenzíven jelentkeznek. A szívinfarktusnak ezt a gyors lefolyású változatát nevezi a köznyelv leginkább szívrohamnak. Bár a szívínfarktust a legtöbb esetben a koszorúerek szűkülete vagy elzáródása okozza, szintén előidézője lehet koszorúérgörcs, egy koszorúér elszakadása vagy egyéb olyan kórkép, amely a szívizomzat vérellátását csökkenti.

Tünetek

A szívinfarktus tünetei csak nagy vonalakban függnek össze a betegség súlyosságával. A koszorúerek és a szívizom hasonló szintű károsodása eltérő jellegű és erősségű tüneteket okozhat. A szívroham tünetei sokszor hirtelen jelennek meg, és sajnos a nagy szívizomterületet érintő oxigénhiány egyik első tünete a szív megállása lehet. Viszont sok betegnek órákkal, napokkal vagy hetekkel az előtt is van már tünete, mielőtt az életveszélyes állapot kialakulna. A szívinfarktus gyakori tünetei:

  • Mellkasi nyomás, szorítás vagy fájdalom
  • A bal karra kisugárzó kellemetlen érzés vagy fájdalom
  • A vállra, jobb karra, hátra, nyakra, állkapocsra vagy a has felső részébe kisugárzó kellemetlen érzés vagy fájdalom
  • Hideg verejtékezés
  • Fáradtság
  • Gyomorégés vagy emésztési zavar
  • Hányinger
  • Hirtelen szédülés
  • Légszomj

A szívinfarktus kockázatát növelő tényezők

A szívinfarktus kockázatát minden olyan tényező növeli, amely az érszűkület és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét növeli. Az életmódot tekintve kockázatos a helytelen táplálkozás, mozgáshiány, elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás és stressz. Következésképpen, ha meg szeretnénk előzni a szívinfarktust, akkor a legfontosabb az egészséges életmód követése. Szintén fontos azoknak a betegségeknek a megelőzése, amelyek növelik a szívinfarktus esélyét. A kockázati tényezők közé tartozik az életkor is, tehát 45-55 éves kor felett érdemes lehet a helyes életmódra még jobban odafigyelni. Más ritkább kockázati tényezők, mint például egyes autoimmun betegségek, szintén jelentősen megnövelhetik a szívinfarktus esélyét. Genetikai tényezők szintén növelik a szívinfarktus kockázatát. Tehát nekünk is magasabb az esélyünk a szívinfarktusra, ha valamelyik szülőnk vagy testvérünk már szívinfarktust kapott. Amennyiben a fokozott kockázat már fennáll, akkor bizonyos gyógyszerek szedésével csökkenteni lehet a szívinfarktus esélyét.

Teendők szívinfarktus esetén

A szívinfarktus túlélési esélyei és kezelési lehetőségei nagy mértékben függenek a tünetek megjelenésétől a kezelések megkezdésig eltelt időtől. Tehát fontos, hogy azonnal kérjünk segítséget, ha a tünetek alapján úgy érezzük, hogy szívinfarktust kaptunk. Ha valaki a környezetünkben eszméletét veszti , és úgy gondoljuk, hogy szívinfarktust kapott, akkor először a 112-es segélyszámot kell hívnunk. Ezután ellenőrizni kell, hogy az eszméletlen személy lélegzik-e, és van-e pulzusa. Ha a beteg nem lélegzik, vagy nem találunk pulzust, akkor el kell kezdeni az újraélesztést.

Kezelés

Szívinfarktus esetén az orvosi beavatkozások alapvető célja a szívizom oxigénellátásának mielőbbi helyreállítása. A véralvadást csökkentő gyógyszerek csökkentik a szívinfarktus következményeink a súlyosságát. Különböző műtéti eljárásokkal a vérrög eltávolítható, vagy az elszűkült koronaér szakasz kitágítható, amely az érintett szívizom oxigénellátását visszaállítja.

A szívinfarktus jelentősége

Magyarországon 20-25 ezer között van a szívinfarktusok száma évente, amelyek közül 5-6 ezer sajnos végzetes kimenetelű. A szívinfarktus tüneteinek korai felismerése életet menthet, ezért is kell ismerni ezeket a középiskolai biológia érettségire. Ha a biológia érettségire készülnél, hadd ajánljuk a figyelmedbe biológia érettségi felkészítő tanfolyamunkat, ahol a szívinfarktusról, a szívről, az emberi testről és az összes érettségin szereplő biológia tudományágról tanulhatsz.