Hogyan készüljek fel a kémia érettségire?

Hogyan készüljek fel a kémia érettségire?

Előszó

Ha a kémia érettségire készülsz, akkor felkészültséged mértéke és készségeid szintje eltérhetnek más érettségire készülőkéitől. Lehet, hogy az iskoláidban magas óraszámban kitűnő kémia tanárok oktattak, de az is előfordulhat, hogy alacsony óraszámban alapszintű kémiát tanultál csak. Lehet, hogy jók a matematikai és logikai készségeid, de az is lehet, hogy az egyik vagy a másik készséged nem túl erős. Mivel különbözöl másoktól, fontos felmérned, mennyit tudsz most, és hogy ebből kifolyólag, mire lehet szükséged a hatékony felkészüléshez. Leginkább abban szeretnénk itt segíteni neked, hogy a helyes kérdéseket tedd fel magadnak, amely alapján megválaszthatod a számodra legmegfelelőbb felkészülési stratégiát.

1.) Mennyi energiám lesz a felkészülésre?

A leggyakoribb oka a sikertelen felkészülésnek, hogy az érettségiző nem tudott megfelelő mennyiségű energiát a felkészülésbe fektetni. Nem csoda, hiszen a kémia érettségin elvárt tárgyi ismeretek megtanulása és készségek elsajátítás nagyon idő- és energiaigényes. Az utolsó év a középiskolában a legtöbb diáknak nagyon zsúfolt, nem biztos, hogy elegendő idő jut a kémiára. Ha valaki munka mellett készül, könnyen lehet, hogy nem mindig lesz energiája a tanulásra munka után. Az se mindegy, hogy milyen szinten állsz, amikor elkezded a felkészülést. Tehát fontos, hogy felmérjed, mennyi készülésre van szükséged, és lesz-e elegendő időd és energiád a felkészülésre a kiszemelt érettségi időszakig. Ha sok más elfoglaltságod van, érdemes akár több éves felkészüléssel számolni. Szintén érdemes megfontolni az előrehozott érettségit, amivel elkerülheted az utolsó középiskolai év túlzsúfoltságát.

2.) Önállóan vagy segítséggel készüljek?

Ha még középiskolába jársz, és kifejezetten a kémia érettségire felkészítő óráid vannak, akkor elképzelhető, hogy a tanárod mindent biztosítani tud a számodra, amire szükséged lehet a felkészüléshez. Ha már nem jársz középiskolába, vagy a középiskolád nem biztosít megfelelő szintű felkészítést, akkor meg kell fontolnod, hogy önállóan készülsz fel vagy segítséggel. Az önálló felkészüléshez sok tankönyv áll a rendelkezésedre, és az internet is tele van hasznos tananyagokkal. A követelményrendszer megfelelő részletességgel tárgyalja az érettségire szükséges tantárgyi ismereteket. Bár úgy tűnik, hogy az önálló felkészüléshez minden adott, ez mégsem ilyen egyszerű. Az emelt szintű érettségi matematikai, logikai és szövegértési készségeket is igényelnek a tárgyi ismeretanyagon felül. Amennyiben az érettségin elvárt készségek közül egyből vagy esetleg többől is van hiányosságod, ezeket önállóan nehéz lesz fejlesztened. Ráadásul ezek a készségek összefüggésben vannak azzal, hogy mennyire vagy képes hatékonyan feldolgozni és rendszerezni a rendelkezésre álló információt. Tehát jó szívvel a teljesen önálló felkészülés akkor ajánlható neked, ha már eleve rendelkezel az érettségihez és a hatékony tanuláshoz szükséges készségekkel.

3.) Milyen segítséget válasszak?

Ha nem férsz hozzá megfelelő középiskolai felkészítéshez, és úgy ítéled meg, hogy önállóan nem tudnál megfelelően felkészülni, akkor érettségi felkészítő magántanárhoz vagy csoportos tanfolyamra érdemes menned. A magántanár szinte biztos, hogy drágább lesz, mint a csoportos felkészítés, de általánosságban hatékonyabb is. Ha kifejezetten nagy lemaradásod van egy vagy több, a kémia érettségin elvárt készségben, és anyagilag megengedheted, akkor célszerű magántanárhoz menned.

A tanár felkészültsége és a tanfolyam minősége kulcsfontosságú. Próbálj alaposan utánanézni, hogy mekkora a felkészítő magántanár vagy tanfolyami tanár tapasztalata, elérhetőek-e nyilvános tananyagok, és ha igen, azok milyen minőségűek. A tanfolyamoknál érdemes odafigyelni, hogy hány órát tartalmaz a tanfolyam. A kémia érettségi felkészítő tanfolyamnál is fontos, hogy milyen tananyagaik vannak, illetve milyen rendszert nyújtanak az online tanuláshoz. Az online tanfolyamoknál fontos tudni, hogy egy videó gyűjteményt kapsz csak, vagy elő órákat kérdezési lehetősséggel, illetve, hogy a tanfolyamon mennyit gyakoroljátok majd a kémiai számítási feladatokat. Összefoglalva, próbálj minél alaposabban utánanézni a magántanároknak és a tanfolyamoknak, és olyat válasszál, aki vagy amely megbízhatónak tűnik a számodra.

4.) Elég, ha csak a számítási feladatokból, vagy csak elméletből készülök fel?

A rövid válasz, hogy nem elég. A legcélszerűbb egyenletesen és jól tudni a tananyagot, tehát nem szerencsés, ha van olyan téma, amiról nincs igazán fogalmad. Az ilyen hiányosságok nagyon könnyen visszaüthetnek az érettségin, hiszen, ha pont ebből a témából van egy feladat az írásbelin, vagy pont erről a témáról szól az egyik feladat a szóbeli tételben, akkor sok pontot fogsz veszíteni. Nagyon keveset tudni úgy általában elméletből vagy kémiai számításból biztos, hogy kontraproduktív lesz, hiszen az nem csak egy bizonyos téma előfordulása esetén okoz kellemetlenséget, hanem biztosan nagy pontveszteséghez fog vezetni.

5.) Érdemes gyakorolnom, vagy inkább az ismeretanyag megjegyzésére koncentráljak?

A második leggyakoribb ok, ami miatt nem sikerül elérni magas pontszámot, a gyakorlás hiánya az írásbeli érettségi stílusával és nehézségével megegyező feladatokon. Az elméleti kémia ismeretanyaga a nyers tartalmi információ, amire az érettségi feladatok épülnek, de az elméleti feladatok megoldása sokszor kémiai látásmódot is igényel. A kémiai látásmód kialakulását segíti az elméleti érettségi feladatokon vagy ahhoz hasonló szintű feladatokon való gyakorlás. A kémiai számítások esetén különös hangsúly van a gyakorláson, mivel a számítási feladatok megoldása sokkal inkább készségszintű dolog, minthogy el lehetne mondani egyszerűen és röviden a számítási feladatok megoldásának az elveit.

Talán egy párhuzamból egyértelműbb lesz, miről van szó. Képzeld el, hogy meg szeretnél tanulni 11-est rúgni. Azt feltételezed, hogy biztos megvannak a trükkjei a 11-es rúgásnak, ezért megkérsz egy fociedzőt, hogy mutassa meg, hogyan kell 11-est rúgni. Ha az edző megmutatja neked kétszázszor, hogyan kell 11-est rúg, akkor valószínűleg nem leszel sokkal közelebb a 11-es rúgás elsajátításához, mintha egyáltalán nem foglalkoztál volna a tanulással. Egy jó edző valószínűleg megmutatja neked jó párszor, de biztos arra fog kérni rövidesen, hogy próbáld meg saját magad a 11-es rúgást. Ilyenkor javítani tudja a hibáidat, amelyek nem biztos, hogy ugyanazok lesznek, mint más tanulóknál. A másik dolog, amit kérni fog, hogy edzéseken lőjél jó sok 11-est gyakorlásból, mivel a technikát készség szinten kell tudnia a testednek. A kémia számítások megtanulása a legtöbb tanulónál így működik, tehát nem igazán hatékony, ha sokszor végig nézed, hogy oldják meg a kémiai számítási feladatokat. Rengeteget segít a tanári visszajelzéseket alapuló gyakorlás.

6.) Ha sokat tanulok és gyakorlok, akkor magas pontszámot fogok elérni az érettségin?

Jó úton jársz, de egy dolog még félremehet. A harmadik leggyakoribb oka a gyengébb érettségi eredménynek az alacsony hatékonyságú tanulás. Mire érettségizni mész, már hosszú időt eltöltöttél az iskolapadban, és önkéntelenül is kialakult benned egy kép, hogy milyen szinten kell teljesítened ahhoz, hogy jó osztályzatot kapjál. Az átlagos középiskolai kémia óra szintje viszont elmarad az érettségi szintjétől. Különösképpen az emelt szintű érettségiétől. Ami 5-ös a középiskolában, az lehet, hogy 40%-ra se lesz elég az emelt szintű kémia érettségin. Hogy a focis hasonlatnál maradjunk, nem mindegy, hogy a megye III. bajnokságban, vagy az NBI-ben játszol, teljesen más szinten kell teljesítened, hogy jó legyél.

Ha érettségi szintű feladatokon gyakorolsz, akkor el kell tudnod érni azt a szintet, amilyen érettségi eredményre szükséged lesz. Ha 80%-os érettségit szeretnél, akkor a 80%-ot, ha 60%-osat szeretnél, akkor a 60%-ot. Ha sokat tanulsz, de sorozatosan gyengébben teljesítesz a gyakorló feladatokon, mint a kitűzött cél, akkor feltétlen ki kell derítened, hogy mi lehet a gond. Ha tanár segíti a felkészülésed, beszélj vele, ha önállóan készülsz, fontold meg, hogy segítséget kérsz egy kémia tanártól. Ha emelt szintű kémia érettségire készülsz, akkor tesztelheted a tudásod az emelt szintű kémia érettségi kvízünkön. Ne feledd el, nem baj, ha a kvíz nem sikerül jól. Az a fontos, hogy tudjad, hol tartasz a felkészülésben.

7.) Hogyan tudok hatékonyan készülni?

Feltehetőleg van módszered arra, hogyan tanulj. Bár biztosan sokat tanultál, mégis előfordulhat, hogy a tanulási módszereid nem igazán hatékonyak. Szóval érdemes lehet körülnézned a neten, hogyan lehet hatékonyabb a tanulásod. Sok fajta módszer van, de alapvetően a befektetett energia mennyisége mellett nagyon fontos, hogy a tanulás minél inkább aktív folyamat legyen. Ha csak olvasgatod a tankönyvet, megnézel egy videót vagy egy tanórán ülsz, az még önmagában lehet, hogy meglehetősen passzív és alacsony hatásfokú lesz. Ha a fontos információkat a tankönyvből vagy a videóból kijegyzeteled, illetve, ha az tanórán jegyzetelsz, akkor sokkal aktívabban vagy jelen a tanulásban, és az sokkal hatékonyabb is lesz. Nagyobb erőfeszítés, de hatékonyabb. Számos más tanulási technika támogatja az aktívabb jelenlétet, például a saját táblázatok vagy összefoglalók készítése. Ráadásul a jegyzetelés és táblázatkészítés a készségeidet is fejleszti. Ha az érettségi gyakorló feladatokat úgy oldod meg, mintha az érettségin ülnél, akkor is jobban megjegyezzed őket. Ha csak fél gőzzel gyakorolsz, vagy csak a megoldásokat futod végig, alacsonyabb lesz a hatékonyságod.